KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Projekt edukacyjny "Poczta"

PROJEKT EDUKACYJNY POCZTA
Projekt edukacyjny – Poczta realizowany był w grupie Żabki w okresie 15.01.2019-
25.02.2019 roku.


W związku z projektem podejmowaliśmy wiele działań, które pozwoliły poznać pracę
poczty i listonosza ,jej znaczenie dla ludzi.
- Dwukrotnie dzieci były na poczcie - by wysłać zaproszenia na Dzień Babci i
Dziadka oraz karty Walentynkowe dla rodziców. Dzieci zobaczyły jak wygląda
poczta wewnątrz. Swoje wrażenia przedstawiły w pracy plastycznej .
- Dużo zainteresowania wzbudziło oglądanie klaseru ze znaczkami za pomocą lupy.
- Realizując projekt dzieci samodzielnie wykonywały znaczki pocztowe, koperty.
- Dowiedziały się, jaka jest droga listu od nadawcy do adresata. Układały kolejność
zdarzeń.
- Prowadziły wywiady z pracownikami przedszkola (Panią Dyrektor, Kierownikiem
gospodarczym, Intendentką, Kucharkami, Nauczycielami) wypełniając
odpowiednia kartę. Próbowały się dowiedzieć czy ludzie częściej wysyłają
wiadomości listownie czy za pomocą komórki.
- W zabawach badawczych dzieci próbowały ważyć paczki i określać, która jest
najcięższa.
- Podczas trwania projektu powstał kącik pocztowy i poczta z kartonów, na której
dzieci wysyłały listy, kupowały znaczki, dokonywały opłat.
- Było wielu chętnych do zabawy w listonosza, który wyjmował karty pocztowe ze
skrzynki i rozdawał dzieciom. Przy tej okazji dzieci wykonały też pieniążki i poznały
ich wartość.
-Dzieci ułożyły opowiadanie o zagubionym liście. Oglądały filmy związane z pocztą,
pokazujące pracę poczty od kuchni.
- Na zakończenie projektu została zorganizowana dla rodziców wystawa
fotograficzna opisująca projekt i wystawa prac plastycznych dzieci.
Wszystkie działania – opowiadania, wiersze, filmy ,spacery na pocztę a także
wizyta listonosza, który był gościem w naszym przedszkolu, wzbogaciły wiedzę
dzieci na temat pracy poczty